Wat voor soort tuin is het beste voor de biodiversiteit?

Een betegelde tuin met een overkapping, verwarming, gezellige lichtjes en hier en daar een plant in een pot: een soort tweede huiskamer. Dat is gezellig voor een barbecue, maar slecht voor de plantendiversiteit en daarmee ook minder fijn voor beestjes. Zij hebben liever een verwilderde tuin met veel bloemen, kruiden, struiken en bomen. Wat valt er in die natuurlijke chaos te vinden?

Laat je tuin verwilderen

Misschien verwacht je het niet, maar als jij de tuin een beetje laat verwilderen, bestaat zomaar de kans dat een egel zijn weg er naar toe vindt. Egels zijn schuwe insecteneters. Overdag slapen ze beschut in een nest van gevallen bladeren. ‘s Nachts scharrelen ze behendig over de bodem, op zoek naar rupsen, slakken, oorwormen en kevers. Deze hapjes komen af op tuinen waar veel verschillende soorten planten groeien en dode bladeren op de grond blijven liggen. Egels gebruiken de begroeiing in de tuin dus niet alleen als beschutting, maar ook als lopend buffet. Laat de bladblazer dus maar lekker in de schuur liggen.

De egel-Hundankbar via Pixabay
De egel houdt van een tuin met veel dode bladeren waar insecten onder leven.

Vliegend bestrijdingsmiddel

De stekelige bewoner is niet het enige nachtdier dat blij is met een gevarieerde plantentuin. Je kunt zelfs vleermuizen je tuin in krijgen! Hoe krijg je deze bijzondere diertjes de tuin in? “Door je tuin van voedsel en nestgelegenheden voor vleermuizen te voorzien, heb je meteen een goede manier om plagen van insecten aan te pakken”, vertelt plantenonderzoeker Marco Roos van Naturalis. De gewone dwergvleermuis peuzelt ‘s nachts van de insecten die op bloemen en kruiden afkomen. En niet zo’n beetje ook. Ondanks dat deze vleermuis erg klein is, eet hij wel 300 muggen en andere kleine insecten in maar één nacht. Daar hebben wijzelf natuurlijk ook wat aan: stel je voor hoeveel muggenbulten je zou kunnen hebben als deze beestjes niet rondvlogen.

Pipistrellus_female-1
De gewone dwergvleermuis heeft ongeveer het gewicht van een suikerklontje.

Zelf doen: Haal eens een steen weg uit je tuin en ontdek welke planten er vanzelf opkomen.

Hou de natuur in evenwicht

Je probeert zoveel mogelijk insecten het naar de zin te maken, om daarmee een plaag van insecten tegen te gaan. Juist door een grote variatie aan bloemen, kruiden, struiken, waterplanten en bomen te laten groeien, bezoeken veel verschillende insecten je tuin. Insecten zijn namelijk erg kieskeurige planteneters. En hoe meer verschillende insecten, hoe meer verschillende insecteneters! Zo houd je de natuur mooi in evenwicht.

Biodiversiteit verdient rommel

Dit heerlijke insectenbuffet van onder andere sluipwespen, muggen, bijen en vlinders is niet alleen voor de bovenstaande zoogdieren een feest, maar ook voor veel vogels. Merels, roodborstjes, winterkoninkjes, meesjes, en nog veel meer soorten snoepen er graag van. Maak voor een drukbezochte tuin dus ruimte voor groen en laat de natuur lekker zijn gang gaan. “Biodiversiteit verdient rommel!”, benadrukt Marco.

Eurasian-Wren-Troglodytes-troglodytes-CCBYSA2.5Andreas Trepte, www.avi-fauna.info_
De winterkoning.

Gedeeld via Natuurwijzer

Redacteur: Thirza Stam
Gepubliceerd op: 29 maart 2022
Dit bericht verscheen oorspronkelijk op Natuurwijzer.naturalis.nl. Het artikel is licht bewerkt door de redactie van de BiodiversiteitHelpdesk.

[1] Artikel Natuurwijzer, geschreven door Julia Staats, 31 mei 2021 https://natuurwijzer.naturalis.nl/leerobjecten/biodiversiteit-verdient-rommel

©De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.