Experts

Onze experts zijn in Nederland werkzaam bij kennisinstellingen, en/of als onderzoekers bij universiteiten, hogescholen, of instituten. Elke vraag wordt beantwoord door één of meerdere experts.

BXL_Favicon_V2_RGB@2x (1)

Redactie BiodiversiteitHelpdesk

BiodiversityXL

De redactie bestaat uit een enthousiast team. Af en toe stellen we een antwoord samen aan de hand van interviews met of artikelen van experts.

Koos Biesmeijer

Koos Biesmeijer

Naturalis Biodiversity Center

Ik ben hoofd van de onderzoeksgroep Ecologie van bestuivers (Pollinator Ecology) bij Naturalis en professor Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit Leiden. Samen met wetenschappelijke en maatschappelijke partners werk ik om het Nederlandse landschap te verbeteren voor bestuivers en biodiversiteit in het algemeen. Ook ben ik adviseur op het gebied van biodiversiteit bij de provincie Zuid-Holland en vice-voorzitter van de natuurbeschermingsorganisatie Natuurmonumenten.

Naturalis natuurwijzer

Natuurwijzer

Naturalis Biodiversity Center

Natuurwijzer is onderdeel van Naturalis Biodiversity Center en richt zich specifiek op bovenbouw basisschool en het voortgezet onderwijs. Op natuurwijzer.naturalis.nl staan artikelen met meer informatie over wat je hebt gezien of meegemaakt in het museum. Gewoon geïnteresseerd in de natuur? Dan is de natuurwijzer ook voor jou.

Hugo Postma

Hugo Postma

Wetenschapsredacteur

Als freelance copywriter (Nederlands en Engels) ontwikkel ik vooral B2B-content en copy. Denk aan onderwerpen als human resources vraagstukken, biodiversiteit, opwarming van de aarde, duurzaamheid, energietransitie, circulaire economie, digitalisering, kunstmatige intelligentie, robotisering, smart cities, big data, 5G, supply chain vraagstukken en cyber security.

Kasper Hendriks

Kasper Hendriks

Naturalis Biodiversity Center

Ik bestudeer de evolutie en ecologie binnen habitats over de hele wereld, met name eilanden. Eilanden - zowel klassieke oceanische eilanden als bergtoppen of alkalische kalksteen-ontsluitingen omgeven door zure bosbodems - zijn interessant voor de studie van evolutie omdat het discrete geografische entiteiten zijn met duidelijke grenzen, waardoor bestudering van de vele unieke soorten relatief eenvoudig is. Bovendien is de evolutie op eilanden meestal meer uitgesproken dan op continenten. Veel eilandsoorten ontwikkelen extreme eigenschappen, zoals gigantisme en dwerggroei. Het bekendste voorbeeld van gigantisme in planten is afgeleid van houtigheid, wat impliceert dat kleine kruidachtige soorten na het koloniseren van de eilanden evolueerden naar grotere struiken of zelfs bomen.

Menno Schilthuizen

Menno Schilthuizen

Naturalis Biodiversity Center

Ik ben evolutiebioloog. Ik bestudeer hoe dieren (in het bijzonder insecten en landslakken) uiteenlopen en zich aanpassen. Ik ben vooral geïnteresseerd in snelle evolutie, hetzij in natuurlijke situaties, hetzij in situaties die door mensen zijn beïnvloed.

Julia Staats

Julia Staats

Universiteit Utrecht

Julia is onderwijsmanagement ondersteuner en docent Academische Communicatie bij de opleiding Biologie van de Universiteit Utrecht.