Ik zie een plant, dier of iets anders wat ik niet (her)ken. Hoe kom ik erachter wat het is?

Stel, je bent aan de wandel en je ziet een dier, plant, fossiel of bot. Je weet niet meteen wat het is, maar je wilt het wel graag weten. Wat te doen? Hieronder een aantal tips om zelf de onderzoeken wat het is.

Plant of dier

Gebruik daarvoor de app Obsidentify (voor Android en Apple).

Maak een foto en herken ruim 22.000 wilde dieren en planten die voorkomen in Noordwest-Europa. Bewaar je foto's en waarnemingen overzichtelijk met de app en website. Jouw waarnemingen en die van anderen dragen bij aan kennis van de natuur. Zo maken je waarnemingen en die van anderen deel uit van onderzoek naar deze soorten. Elke waarneming telt!

De dierenzoeker

Voor kinderen van ongeveer 7-12 jaar is er de dierenzoeker. Je kunt er Nederlandse dieren in vinden in en rond je huis tegenkomt. Kijk op dierenzoeker.nl.

Kom je er dan nog niet uit?

Probeer voor vondsten in Nederland de determinatiehulpmiddelen van Naturalis op: https://www.nederlandsesoorten.nl/determineren

Bot of fossiel

Heb je een (versteend) bot of ander fossiel gevonden waar je meer over wilt weten? Plaats dan een bericht op dit forum (onder community > determinatie) van https://www.paleontica.org/.

Gebruik de app Obsidentify voor planten en dieren. Jouw waarneming maakt deel uit van onderzoek naar soorten. Elke waarneming telt!

Vondst op de Maasvlakte

Iets ouds gevonden op het Maasvlaktestrand? Een bot, kies of prehistorisch werktuig? Gebruik dan het meldformulier op de website Oervondstchecker om je vondst door te geven. Elke melding wordt binnen enkele dagen bekeken door een expert. Een vondst krijgt een voorlopige determinatie en een (geschatte) tijdsbepaling. Door paleontologische en archeologische vondsten te melden, help je de wetenschap. Samen krijgen we een beter inzicht in de biodiversiteit uit het verleden en in de activiteiten van onze prehistorische voorouders.

Edelstenen, diamanten en parels

Iedereen met vragen over de aard van edelstenen (echt, synthetisch, imitatie), hun herkomst en eventuele behandeling, kan terecht bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL). Ook testen wij hier diamanten op hun kwaliteit en verzorgen we internationaal gecertificeerde opleidingen. Het edelsteenlaboratorium - onderdeel van Naturalis -  is uitgerust met hoogwaardige apparatuur. Onze experts geven snel en vakkundig antwoord op vragen over edelstenen en parels. Met hun werk bewegen zij zich op het snijvlak tussen fundamenteel en toegepast onderzoek.

Neem voor meer informatie en kosten contact op met het NEL.

Voor als je er echt niet uitkomt

Heb je alle apps en websites geprobeerd en kom je er nog steeds niet? De vragenservice van Naturalis wil graag helpen. Via natuurvraag@naturalis.nl kun je foto's en korte filmpjes van vondsten insturen. Vergeet dan niet de vindplaats en de afmetingen te noemen. Ongeveer 1 keer per maand op woensdagmiddag is er in zaal LiveScience (gratis toegankelijk) een Natuur op Spreekuur. Het is een gratis inloopspreekuur voor het laten benoemen van vondsten. Kijk in de agenda van Naturalis voor het volgende spreekuur.

Determineren: een veelgebruikt woord in de biologie

Er zijn verschillende mogelijkheden om je 'vondst' te determineren. Determineren is het woord wat wetenschappers gebruiken en betekent in de biologie het op naam brengen of bepalen. Het gaat dus om het vaststellen of bepalen van een vondst. Het woord determineren kun je dan ook regelmatig tegenkomen als je wilt bepalen welke plant, dier of fossiel je hebt gevonden.

Meer informatie:

Redacteur: Thirza Stam
Gepubliceerd op: 29 maart 2022

[1] Kijk ook op Nature Today voor de beste natuurvragen van 2021 van Naturalis Biodiversity Center https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=28662

©De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 4.0 Internationaal, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie.